Keď už máme jasný zoznam potravín, ktoré sú v eliminačnej fáze autoimunitného protokolu zakázané, mali by sme si urobiť prehľad tých, ktoré nám vlastne zostali a môžeme si z nich vyskladať náš jedálniček. Potraviny, ktoré sú pre uzdravenie čreva prospešné. Tento zoznam pre vás pripravila moja koučka Lucie Podolová, s ktorou sme začali spolupracovať a pripravujeme pre vás naozaj kvalitné materiály a recepty. Lucku môžete nájsť aj na jej webe www.luckyaip.cz.
POVOLENÉ POTRAVINY A NÁPOJE
MÄSO: bravčové, hovädzie, hydinové (kuracie, morčacie, kačacie, slepačie, perlička, husacie...), králičie, zverina (srnčia, jelenia, diviak, daniel a iné.), baranie, jahňacie, pštrosie...
MÄSOVÉ VÝROBKY: šunky*, slanina* a prosciutto*, oškvarky*
VNÚTORNOSTI: pečeň, obličky, žalúdok, mozog, srdce a pod., kosti na vývar
RYBY A MORSKÉ PLODY: losos, tuniak, pstruh, treska, kapor, ostriež, sardinky, makrela, krevety, kalamáre, homár, ustrice, chobotnice, krab, slávky, mušle, ančovičky, kaviár, žralok, platesa, morský vlk, šťuka, úhor, halibut, iné ryby a morské plody
OVOCIE: všetko vrátane olív, kokosu a avokáda – čerstvé aj nesírené sušené* (pozor na egreše, mochyňu (physalis) a kustovnicu (goji)
ZELENINA: všetky okrem ľuľkovitej zeleniny, kukurice a hrášku (nepatria do zeleniny)
TUKY: olivový olej, kokosový olej, avokádový olej, hovädzí loj, masť (bravčová, kačacia a pod.), rybí olej
KORENIE A BYLINKY: bazalka, bobkový list, cibuľa, citrónová tráva, cesnak, dobromyseľ, estragón, feniklové listy, galangal, harmanček, klinčeky, kari lístky, trebuľka, kôpor, koriandrové listy, chren, kurkuma, ligurček, lipový kvet, limetkové listy, levanduľa, ločidlo, majorán, mäta, medvedí cesnak, medovka, muškátový kvet, oregano, pažítka, petržlen, provensálske bylinky, rozmarín, saturejka, škorica, soľ (himalájská, morská, keltská...), šafran, šalvia, šípky (červená dužina plodu), tymian, vanilka, wasabi (bez aditív), zázvor
PROBIOTICKÉ POTRAVINY: kyslá kapusta (bez cukru), šťava z kyslej kapusty, domáci pickles, kvasené uhorky, kokosový jogurt, kokosový kefír, vodný kefír (tibi kryštáliky), kombucha, repný kvas
MÚKY: kokosová, z tigrích orechov, plantainová, manioková, z vodných gaštanov, banánová, batátová, cvrčia, arrowroot múka/škrob*, tapioková múka/škrob*
HUBY: šampiňóny, hríby, liška, václavka, bedľa, hľuzovky atď. – okrem medicínskych húb
NÁPOJE: filtrovaná voda, minerálna voda, Karo „káva“, kokosová voda, kokosové mlieko, kokosový kefír, kombucha, šťava z kyslej kapusty, repný kvas, vodný kefír, slabé čaje (rooibos, maté, čierny, biely alebo zelený), bylinkové čaje (z ibišteka, púpavy, povolených byliniek), zeleninové a ovocné šťavy, smoothies z ovocia a zeleniny (pozor na fruktózu!), brezová voda
HMYZ: cvrčky, sarančatá, potemník, červy a ďalšie druhy hmyzu
SLADIDLÁ*: kokosový cukor, javorový sirup, datľový sirup, med, manuka med, blackstrap melasa, datľová/figová pasta
OSTATNÉ: agar, želatína, kolagén, lahôdkové droždie*, balzamikové glazé, ocot (klasický, jablkový, vínny, ume, kokosový, balzamikový), karob, jedlá sóda, vínny kameň, kokosové maslo, kokosový krém, kokosová smotana, kokosová mana, tapiokové perly*, vodné gaštany*, rybia/ustricová omáčka, coconut aminos, tamarindová pasta, morské riasy (kombu, nori, wakami a pod.), proteín (100% hovädzí alebo z cvrččí), psyllium*
* = konzumovať v obmedzenom množstve (nekonzumovať na dennej báze)
Tento zoznam vznikol v 100% spolupráci s Luckou Podolovou, ktorá má svoj blog na Lucky AIP a môžete si s ňou dohodnúť aj AIP koučing, rovnako ako ja :-)
Tu je zopár tipov od nej:
- Ingrediencie by mali byť, pokiaľ možno, v BIO kvalite a čo najčerstvejšie.
- Uprednostnite sezónnu produkciu, najlepšie od domácich farmárov a mäsiarov.
- Vyhnite sa produktom z veľkochovu – vyhľadávajte mäso z voľne pasúcich sa zvierat, ktoré nie sú kŕmené antibiotikami.
- U všetkých balených produktoch kontrolujte zloženie, či neobsahuje zakázané látky.
- Vodu pite filtrovanú, a to cez filter alebo šungit.
- Zeleninu a ovocie, pokiaľ je možné, ošúpte.
- Každý týždeň do svojho jedálnička zaraďte morské plody, vývary a vnútornosti.
- Denne jedzte či pite probiotické potraviny a nápoje.
- Pokiaľ budete hladný, zvýšte množstvo tukov a pridajte si kolagén (napríklad do čaju).
- Nebojte sa experimentovať a objavovať nové ingrediencie, chute, kombinácie. Správna AIP strava je pestrá, výživná a veľmi chutná!
A samozrejme, mali by ste poznať aj tie potraviny, ktoré sú v eliminačnej fáze autoimunitného protokolu zakázané. Celý zoznam nájdete TU.
Foto: Shutterstock