Nezáleží na tom, či ste vášnivý znalec alebo len občasný ochutnávač, Medzinárodný deň whisky je ideálna príležitosť na objavovanie nových chutí a oslavu jedného z najobľúbenejších destilátov na svete. Skôr ako si však otvoríte fľašku whisky, poďte si s nami spraviť krátky kvíz, ako dobre poznáte svet whisky. A) MarecB) JúnC) AugustD) November Medzinárodný deň whisky sa každoročne oslavuje 27. marca. Tento sviatok bol založený v roku 2009 na počesť ikonického spisovateľa a nadšenca whisky, Michaela Jacksona, ktorý sa práve v tento deň narodil a počas svojho života sa stal uznávaným odborníkom na whisky a autorom mnohých publikácií. Zrejme najznámejšia je Malt Whisky Companion, ktorá vyšla v roku 1989 a bola preložená do 18 jazykov. A) Holandsko B) Britské ostrovy (Írsko a Škótsko) C) USA D) Kanada Kolískou whisky sú nepochybne Britské ostrovy, konkrétne Írsko a Škótsko. Ktorá z týchto krajín dominuje vo výrobe, o tom by sme mohli diskutovať pri dobrom poháriku whisky aj celé hodiny. A) Dublin B) Tullamore C) Horná Dolná D) Belfast Pomyselné hlavné mesto írskej whiskey je mestečko Tullamore, s takmer pätnásťtisíc obyvateľmi, ktoré sa nachádza v grófstve Offaly, asi hodinu jazdy od metropoly Dublinu. Ak by ste sa rozhodli navštíviť toto malebné mestečko, ponúkne vám nielen výhľad na slávny liehovar, kde vás zoznámi so všetkým, čo súvisí s ich národným pokladom, ale predovšetkým vám ukáže írsku pohostinnosť, priateľský prístup k životu a miestnu spolupatričnosť. Toto sú hlavné črty, ktoré predstavujú írsky Tullamore. A) Destilled, Enriched, Whiskey B) Daniel E. Williams C) Double Exceptional Whisky D) Distilled Extra Way D.E.W. sú iniciály Daniela E. Williamsa, najvýznamnejšieho človeka v histórii tejto značky. Pod jeho vedením získala táto írska whiskey reputáciu, ktorú si drží dodnes. Tento činorodý muž sa vypracoval z obyčajného robotníka na lídra a za 60 rokov vo vedení spoločnosti zabezpečil miestnej whiskey celosvetový úspech a popularitu. A) Silne dymová a rašelinová B) Sladká s tónmi vanilky a ovocia C) Sladká s výraznými čokoládovými tónmi D) Kyslastá s nádychom citrusov Typická chuť tejto írskej whiskey je sladká s tónmi vanilky a ovocia. Dôvodom sú aj sudy v ktorých dozrieva a prispievajú k širokej škále chutí a vytvárajú harmonický celok. Práve americký biely dub je zodpovedný za jej jemne sladkú, vanilkovú chuť, ktorá je prítomná na jazyku, ale nedominuje. A) Teplota pri destilácii B) Voda použitá pri výrobe C) Drevo, v ktorom whisky zreje D) Obsah alkoholu pri fľašovaní Počas procesu dozrievania dochádza k interakcii medzi destilátom a drevom, čo je kľúčové k rozvoju charakteru whisky. Americký biely dub je preferovaným druhom pre sudovú whisky kvôli svojmu výraznému profilu. Okrem amerického bieleho duba, ktorý je dominantným materiálom na dodávanie vanilkových a karamelových tónov, sa na dozrievanie whisky používajú aj sudy po sherry, bourbone alebo dokonca rume. Je priam fascinujúce ako každý druh suda ovplyvňuje konečnú chuť whisky. A) Minimálne 1 rok B) Minimálne 2 roky C) Minimálne 3 roky D) Minimálne 5 rokov Dĺžka zrenia whisky závisí od rôznych faktorov, všeobecne však platí, že whisky by mala zrieť minimálne 3 roky, aby bola označená ako „whisky“. Avšak mnohé kvalitné whisky zrejú aj dlhšie. V skladoch v Tullamore nájdete nápoj, ktorý má 3 roky a pre väčších fajnšmekerov nechávajú aj dobu zrenia 12, 14 alebo dokonca 18 rokov. Nezabudnite si tento sviatok vychutnať s pohárom kvalitnej whiskey – napríklad s Tullamore D.E.W.! Vyhodnotenie: Počítajte si správne odpovede a zistite, aký ste whisky znalec!
Čítaj viacKaždoročne 17. marca si svet pripomína jeden z najväčších a najfarebnejších sviatkov – Deň svätého Patrika. Tento deň, pôvodne spojený s írskou históriou a katolíckym svätým, sa dnes oslavuje po celom svete ako oslava írskej kultúry, tradícií a, samozrejme, dobrej nálady. Nielen preto je marec ideálnym obdobím na objavovanie nových chutí. V tomto mesiaci sa oslavuje nielen medzinárodný deň írskej whisky, ale aj celosvetový deň whisky, ktorý pripadá na 27. marca. Svätý Patrik, patrón Írska, je známy predovšetkým vďaka svojej misijnej práci, ktorá viedla k rozšíreniu kresťanstva v Írsku počas 5. storočia. Podľa legendy použil trojlístok, ktorý je dnes symbolom Írska, na vysvetlenie Trojice Božej – Otca, Syna a Ducha Svätého. Hoci jeho život obklopujú mýty a legendy, jeho význam pre írsku kultúru a náboženstvo je nepochybný. Pôvodne náboženský sviatok, ktorý mal uctievať svätého Patrika, sa postupne premenil na globálnu oslavu írskej kultúry. Írsko, ale aj mnohé krajiny sveta, ako USA, Kanada, Austrália a Veľká Británia, sa na tento deň pripravujú s veľkým nadšením. Neodmysliteľným symbolom sviatku je zelená farba, a to od oblečenia po jedlo, od piva po dekorácie. Zelená je symbolom nielen svätého Patrika, ale aj írskej krajiny a bohatej prírody. Dôležitou súčasťou sú slávnostné sprievody, na ktorých nechýbajú írske tance, hudba a tradičné kostýmy. V Dubline, hlavnom meste Írska, sa každý rok koná obrovský sprievod, ktorý priťahuje tisíce návštevníkov. Írsko je plné malebných mestečiek, ale Tullamore, malé mesto v grófstve Offaly, sa na Deň svätého Patrika mení na epicentrum osláv. Každý rok sa tu konajú impozantné sprievody, ktoré priťahujú nielen miestnych obyvateľov, ale aj turistov z celého sveta. Tullamore je známe nielen svojou históriou, ale aj výrobou slávnej írskej whisky, čo dodáva oslavám jedinečný charakter. Miestne ulice sú plné farebných dekorácií, írskej hudby a tanca a všade panuje veselá atmosféra. Okrem tradičných pochodov a festivalov mesto organizuje aj rôzne kultúrne akcie, ako sú výstavy, súťaže a dokonca aj ochutnávky whisky. Tullamore je tak ideálnym miestom pre každého, kto chce zažiť autentické oslavy Dňa svätého Patrika s írskym šarmom a priateľskou atmosférou. Whisky Tullamore D.E.W. je jednou z najpopulárnejších na celom svete. Deň svätého Patrika nie je len o tanci a pive. Tradičná írska kuchyňa má čo ponúknuť! Najznámejšími jedlami sú napríklad írske hovädzie na pive, tradičné írske raňajky alebo slávne írske koláče a chlieb. A samozrejme, nezabudnite na írske pivo – Guinness, ktoré si tento deň užívajú milióny ľudí na celom svete. Aj keď Deň svätého Patrika nie je na Slovensku oficiálnym sviatkom, oslavy tohto írskeho dňa sa v posledných rokoch stali čoraz populárnejšími. Slovenské mestské ulice, predovšetkým v Bratislave, Košiciach a ďalších väčších mestách, sa 17. marca zapĺňajú zelenými dekoráciami, írskou hudbou a tancom. Puby a reštaurácie sa obliekajú do zelenej farby a ponuka tradičného írskeho piva alebo whisky sa stáva súčasťou miestnej kultúry osláv. V niektorých mestách sa konajú aj tematické večierky, koncerty a sprievody. Slováci si tento deň užívajú nielen pre jeho veselú atmosféru, ale aj ako príležitosť ochutnať írske špeciality, vypočuť si tradičnú írsku hudbu a zažiť kúsok írskej kultúry priamo doma. Pre niektorých je Deň svätého Patrika aj príležitosťou pripomenúť si bohatú írsku históriu a tradície.
Čítaj viacWhisky je obľúbený a ikonický alkoholický nápoj, ktorý bol svedkom mnohých dôležitých historických momentov a v minulosti sa stal cennou komoditou, ktorá ovplyvnila ekonomiky a kultúry po celom svete. Jednou z kľúčových etáp jeho sofistikovanej výroby je zrenie v dubových sudoch. Zvolené drevo a proces zrenia majú zásadný vplyv na výslednú chuť a vôňu whisky. Tento článok sa zameria na dôležitosť a proces využívania amerického bieleho duba pri zrení whisky na príklade renomovanej írskej whisky Tullamore D.E.W., ktorá spája tradíciu s inováciou. Americký biely dub (*Quercus alba*), známy svojou silou a schopnosťou dodať destilátu charakteristické aromatické tóny, sa často používa na výrobu sudov na whisky. Drevo je starostlivo vyberané a sušené, aby sa dosiahla optimálna kvalita pre výrobu sudov. Tento proces zahŕňa starostlivé sušenie dreva, ktoré pomáha čistiť a zjemňovať jeho vlastnosti, a následne proces spaľovania vnútorných povrchov suda, čo ovplyvňuje vlastnosti konečného produktu. Po výrobe sudov sa vyhladia a pripravia na nový nápoj. Whisky, predtým destilovaná a skladovaná v nádržiach, sa čerpá do sudov, kde sa začína proces dozrievania. Počas tejto doby dochádza k interakcii medzi destilátom a drevom, čo je kľúčom k rozvoju charakteru whisky. Tullamore D.E.W. je jednou z najznámejších írskych whisky, ktorá od svojho vzniku v roku 1829 prešla neustálym vývojom. Pôvodný liehovar, ktorý bol založený v meste Tullamore v srdci Írska, sa stal známym nielen svojou kvalitnou whisky, ale aj inovatívnymi prístupmi k destilácii. Skratka D.E.W. pochádza z mena jej zakladateľa Daniela E. Williamsa, ktorý zohral kľúčovú úlohu pri tvorbe a rozvoji značky. "V našom liehovare berieme sudy s príchuťou bourbonu a čerešne. Naše debnárstvo riadi kontrolu kvality dreva a opravy sudov, aby sme zabezpečili, že používame len tie najlepšie kúsky. Musíme si byť 100% istí, že naša whisky bude mať tie najlepšie podmienky na odpočinok a tiež chceme zabrániť úniku," hovorí Kevin Pigott, ambasádor a zamestnanec slávnej továrne na whisky v Tullamore. Tullamore D.E.W. je jedinečná v tom, že sa vyrába kombináciou trojitej destilácie, čo je tradičná írska metóda. Tento proces mu dodáva charakteristickú jemnosť a vyváženosť chutí. Pri zrení tejto whisky sa kladie veľký dôraz na výber kvalitných dubových sudov, ktoré ovplyvňujú výslednú chuť. Veľmi dôležitá je celková doba zrenia, teda odpočinku, ktorý nápoju doprajeme. Zaujímavosťou Tullamore D.E.W. je kombinácia rôznych druhov dreva. Okrem amerického bieleho duba, ktorý je dominantným materiálom na dodávanie vanilkových a karamelových tónov, sa na dozrievanie whisky používajú aj sudy po sherry, bourbone alebo dokonca rume. Tento komplexný proces zrenia prispieva k širokej škále chutí, ktoré sa spájajú v Tullamore D.E.W. a vytvárajú harmonický celok. "Dub je dokonalý druh dreva z mnohých dôvodov. Má optimálnu štruktúru s ohľadom na pórovitosť, takže kvapalina môže preniknúť do dreva, ale nevyteká na druhú stranu. Niektoré druhy dreva, napríklad gaštan, môžu byť príliš pórovité. To spôsobí veľa netesností a následný únik whisky, ktorý nikto nechce," dodal Kevin Pigott. "Dub je známy aj svojou pevnosťou a odolnosťou. Dodáva bohatú chuť ako vanilka. V niektorých jurisdikciách musí whisky dozrievať v dube. V Írsku existujú určité rozdiely medzi výrobcami a použitím druhov dreva. Prevažná väčšina výrobcov používa dub pre jeho vynikajúce vodotesné vlastnosti," uzatvára Ír. Americký biely dub je preferovaným druhom pre sudovú whisky kvôli svojmu výraznému profilu. Jeho výrastky majú husté zrná a obsahujú vyššie množstvo trieslovín ako iné druhy dubov. To prispieva k intenzívnejšiemu a bohatšiemu charakteru dozrievajúcej whisky. Tullamore D.E.W. nie je výnimkou. Aj v prípade tejto írskej whisky je americký biely dub zodpovedný za jej jemne sladkú, vanilkovú chuť, ktorá je prítomná na jazyku, ale nikdy nedominuje. Zrenie whisky v drevených sudoch je proces, ktorý môže trvať od niekoľkých rokov až po niekoľko desaťročí. V prípade Tullamore D.E.W. sa kladie dôraz na ideálny pomer času stráveného v sudoch a vplyv použitých sudov. Whisky tejto značky zreje v kombinovaných sudoch, ktoré dodávajú nápoju hĺbku a komplexnosť. V skladoch v Tullamore nájdete nápoj, ktorý má tri roky a pre väčších fajnšmekrov nechávajú aj dobu zrenia 12, 14 alebo dokonca 18 rokov. Je fascinujúce, ako každý druh suda ovplyvňuje konečnú chuť whisky. Napríklad sudy po bourbone dodávajú jemné tóny karamelu a vanilky, zatiaľ čo sudy po sherry prinášajú ovocné a korenisté nuanse. V prípade Tullamore D.E.W. sa používajú aj sudy po rume, ktoré prispievajú k exotickým sladkým tónom a hlbším, korenistým akcentom. "V Írsku majú svoje vlastné debnárstvo iba tri spoločnosti. Sme šťastní a hrdí na to, že sme jedným z nich. Stať sa debnárom znamená mať životný štýl. Každý z nich potom musel absolvovať štvorročnú učňovskú prípravu a potom sa uchádzať o prácu. Samozrejme, dôležitá je aj prax," dodáva Kevin Pigott. Starnutie whisky v dubových sudoch je proces, ktorý nielenže dodáva destilátu jeho charakteristické vlastnosti, ale predstavuje aj kombináciu remeselného spracovania a vedy. Výber správneho druhu dubu a starostlivosť o sudy sú kľúčom k zabezpečeniu kvality. Tullamore D.E.W. je skvelým príkladom značky, ktorá majstrovsky využíva tradičné výrobné metódy a moderné prístupy k zreniu v dubových sudoch. Takže keď si nabudúce kúpite fľašu tejto írskej whisky, môžete si byť istí, že za každým pohárom je zložitý a fascinujúci proces, ktorý začína jednoduchým, ale dôležitým dubovým sudom.
Čítaj viacStrukoviny má mnoho ľudí spojené s beztvarou hmotou neurčitej chuti, známou zo školských jedální. Tú však našťastie dávno odvial čas. Dnes sú strukoviny veľmi atraktívnym pokrmom, ktorý v jedálničku môže konkurovať aj mäsu. Zamilujte sa do ich kráľovnej, cíceru, a zistíte, že ste sa jej celé roky vyhýbali úplne zbytočne. Cícer si samozrejme môžete jednoducho kúpiť, nič ale nie je také, ako keď si to sami vypestujete. Cícer je teplomilná rastlina, ktorej sa v posledných rokoch začína dariť aj v našich končinách. Nie nadarmo sa prezýva aj rímsky hrach, pestuje sa totiž podobne ako obyčajný hrach siaty. Rovnako ako on aj cícer vytvára výhonky obsypané strukmi s vegetačnou dobou okolo 4 mesiacov a v prípade dodržania správnych pestovateľských podmienok vás obdaruje štedrou úrodou. Nielenže cícer vyniká neuveriteľným množstvom vitamínov B, zinku, železa alebo kyseliny listovej, ale dokonca obsahuje aj mnoho bielkovín. Nároky na jeho pestovanie nie sú zložité, a pokiaľ sa rozhodnete pre jeho pestovanie, poteší aj nízkou cenovkou. Obed uvaríte sotva za pár centov. Za ušetrené peniaze si tak pokojne môžete obmeniť svoje kuchynské vybavenie. Rozhodne zabudnite na včasný výsev. V našich končinách je vhodné cícer vysievať až v polovici mája, pretože je veľmi náchylná na znehodnotenie mrazom aj premoknutie, a teda aj následné hnitie. Ako najvhodnejšia voľba sa javí predpestovanie cíceru v skleníku či domácich podmienkach až do doby, kedy nehrozí nebezpečenstvo ranných mrazíkov. Rastlinky s výškou 12 cm sú už plné sily a bude sa im v bežnom záhone dobre dariť. Semená si po dlhú dobu udržujú skvelú klíčivosť a vypestovať malé rastlinky nie je rozhodne nič náročné. Pre lepšie výsledky však môžete deň pred vysadením nechať semienka niekoľko hodín namočené vo vlažnej vode. Klíčky potom vysádzajte do sadbovníka pol centimetra pod hlinu. Zároveň treba počítať s tým, že, podobne ako iné obľúbené strukoviny, je cícer jednoročná rastlina a je preto nutné ju každý rok vysadiť znova. Rastlinám v záhone stačí priestor 15 cm od seba v riadkoch zhruba po 40 cm. Rastliny v záhone vysádzajte do riadku s rozostupmi 15 cm a medzi jednotlivými riadkami potom nechajte medzeru 40 cm. Na zvýšenie teploty hliny sa odporúča pestovať cícer na dvojitej vrstve netkanej textílie. Zálievka je nutná hlavne na začiatku, ale v neskoršom štádiu rastu už nevyžaduje rastlina takmer žiadne špeciálne zaobchádzanie, a dokonca ani prihnojovanie. Jediné, čo rozhodne o kvalitnej a štedrej úrode, je celodenné slnečné stanovište. Cícerové rastliny sa navyše skvele zaobídu aj bez opory, ale potrpia si na dokonale čistý záhon bez burín. Majte sa však na pozore pred akoukoľvek manipuláciou. Rastlina je totiž veľmi krehká a náchylná na polámanie. Zrelé struky spoznáte tak, že majú svetlo žltkastú farbu. Zberáme ich za slnečného počasia, okamžite otvoríme a vylúpeme. Na skladovanie je nutné semienka dôkladne usušiť na slniečku a potom uchovávať v pevne uzavretej nádobe. Cícer je ale veľmi chutný aj v zelenom štádiu, len je nutné ho okamžite skonzumovať. Hodí sa ako samostatná príloha, ozdoba šalátov, polievok alebo ako súčasť ľahkých nátierok. Cícer má jednu malú vadu na kráse. Usušený je ho potrebné nechať dva dni vo vode napučať a potom hodinu variť. Je teda celkom časovo náročný. Odmenou vám však okrem cíceru bude aj aquafaba - pokiaľ vodu z varenia cíceru zredukujete, získate vegánsku náhradku vaječných bielkov i celých vajec. Pokiaľ si však chcete uľahčiť prácu, vyrobte si vlastné zavárané poháre, ktoré sú kedykoľvek pripravené na použitie a chuťou totožné. Jednoducho už napučaný cícer naložíte do vyvarených pohárov, zalejete ľahko osolenou a prípadne aj okorenenou vodou, zaviečkujete a varíte vo vriacej vode 30 minút. Potom už len otočíte hore dnom a poklad v pohári je hotový. Takto pripravený cícer môžete využiť do omáčok, do šalátov alebo na fašírky. Nie je taký hutný a kašovitý ako ostatné strukoviny, a preto sa stále častejšie stáva súčasťou zdravých jedálnych lístkov. Ľahko opražený sa cícer ponúka aj ako zdravé chrumkanie, chuťou aj konzistenciou totiž pripomína oriešky. Foto: Unsplash
Čítaj viacPotravinársky a gastronomický priemysel sú odvetvia zamerané na udržiavanie čerstvosti výrobkov. Na tento účel sa používajú špecializované výrobníky ľadu. V mnohých prípadoch sa reštaurácie, bary alebo markety rozhodnú pre nákup strojov na výrobu ľadových šupin. Čo presne je stroj na výrobu šupinového ľadu? Ako funguje a kde sa používa? Vo svete gastronómie je stroj na výrobu vločkového ľadu neoceniteľným nástrojom na výrobu ľadu vo forme malých vločiek. Táto špecifická forma ľadu sa používa v mnohých odvetviach, a to nielen na konzumáciu, ale aj v priemysle a doprave. Stroj dokáže vyrobiť ľad s oveľa väčšou kontaktnou plochou ako tradičné kocky, čo umožňuje rýchlejšie chladenie nápojov a výrobkov bez ich riedenia. Stroje na výrobu ľadu sú užitočné najmä tam, kde sa vyžaduje veľké množstvo ľadu s nízkym obsahom vody, čo umožňuje rýchle a účinné chladenie nápojov. Okrem toho sa vločkový ľad ľahko tvaruje a seká, takže ho možno použiť do rôznych nápojov a koktailov. Výrobník šupinového ľadu funguje tak, že zmrazuje vodu v špeciálnych komorách, v ktorých voda cirkuluje a postupne zamŕza. Počas tohto procesu sa vytvárajú malé vločky alebo lupienky ľadu. Tieto drobné kúsky ľadu sa potom z komory odstránia. Pri niektorých modeloch prechádzajú aj cez drviaci mechanizmus, ktorý ich rozbije na menšie kryštáliky. Hotový ľad sa potom zhromažďuje a môže sa skladovať vo vaničke alebo použiť priamo v nápojoch či iných výrobkoch. Vzduchom chladený výrobník ľadu na výrobu vločiek - pri výrobníkoch ľadu chladených vzduchom je proces založený na použití výlučne vzduchu ako dopravníka na odvod tepla zo stredu zariadenia. Jednou z hlavných výhod týchto chladiacich systémov je ich jednoduchá konštrukcia a účinnosť, ktorá funguje všade tam, kde môže dochádzať k priamej výmene tepla s okolím. Zároveň nevyžadujú ďalšie chladiace systémy napájané vodou, vďaka čomu ich mnohé podniky oceňujú pre ich jednoduchú inštaláciu a univerzálnosť. Vodou chladený výrobník šupinového ľadu - V tomto prípade sa chladenie riadi princípom výmeny tepla medzi strojom a prúdiacou vodou. Vzniknuté teplo sa tak účinne odvádza mimo stroja. Voda, ktorá má oveľa lepšie vodivé vlastnosti ako vzduch, prúdi cez špeciálny výmenník tepla, kde absorbuje vyššiu teplotu generovanú kondenzátorom. V ďalšom kroku sa vypúšťa von zo zariadenia. Stroje vybavené vodným chladením sú vhodné najmä pri vysokých teplotách okolia alebo v stiesnených priestoroch, kde je obmedzený prístup čerstvého vzduchu. Vyžaduje sa však trvalé pripojenie k odpadu. Výrobník ľadu je nepostrádateľným zariadením pre mnohé podniky v potravinárskom a gastronomickom priemysle. Reštaurácie, bary, nočné kluby alebo kaviarne potrebujú stály prístup k ľadu, aby mohli svojim zákazníkom okrem iného poskytovať studené nápoje. Zaujímavé je, že výrobníky šupinového ľadu sa hodia nielen pre stravovacie zariadenia, ale aj pre rybársky priemysel, trhy alebo prepravu potravín. Keďže ľad vyrábaný výrobníkmi šupinového ľadu má špecifickú, vločkovitú formu, chladí výrobky rýchlo a rovnomerne bez rizika ich poškodenia. Vločkový ľad sa zároveň používa aj v priemyselných prevádzkach, kde sa vyrábajú napríklad koláče. Reštaurácie - v reštauráciách, kaviarňach a baroch sa výrobníky vločkového ľadu používajú na prípravu nápojov, koktailov a iných špecialít. Niekedy sa ľad používa aj na prezentáciu jedál, ako sú napríklad morské plody. Hotely a miesta konania akcí - hotely a miesta konania podujatí často používajú výrobník vločkového ľadu, aby svojim hosťom poskytli čerstvý a dokonale rozdrvený ľad. Zároveň tu ľad nachádza rovnaké využitie ako v reštauráciách a baroch, ale okrem toho sa môže používať okrem iného aj na udržiavanie čerstvosti vystavených výrobkov, napríklad počas raňajok. Platí to najmä pre zeleninu, ovocie, šaláty, dezerty alebo sushi. Maloobchodné predajne potravín alebo lahôdok môžu tiež využiť stroj na výrobu vločkového ľadu, pretože je potrebný pri pultoch s mäsom a rybami a počas prepravy. Potravinársky priemysel - V potravinárskych závodoch, ako sú výrobcovia cukroviniek alebo nápojov, sa ľad používa na chladenie potravín, ktorých teplota sa počas výrobného procesu nemôže zvýšiť. V akých odvetviach sa výrobník ľadu najčastejšie používa?Výrobníky šupinového ľadu sa používajú v rôznych potravinárskych, reštauračných a výrobných odvetviach. Keďže výrobníky vločkového ľadu udržiavajú nízku teplotu po dlhý čas, môžu sa používať aj v doprave alebo hotelierstve. Vyžadujú si výrobníky šupinového ľadu špeciálnu údržbu?Áno, pravidelné čistenie a údržba sú kľúčom k zachovaniu účinnosti a hygieny výrobníka ľadu. Preto sa odporúča starostlivo dodržiavať pokyny výrobcu.
Čítaj viacS príchodom nového roka sa často zaväzujeme zlepšiť svoj životný štýl a starostlivosť o svoje zdravie. Niet divu, každý z nás sa chce cítiť lepšie a byť zdravší, no a začiatok nového roka nám prináša perfektnú príležitosť, ako niečo v našom živote zmeniť k lepšiemu. Preto vám prinášame tri praktické tipy, ktoré vám pomôžu dosiahnuť lepšiu fyzickú a mentálnu pohodu. Ak chcete mať zdravší nový rok, nemusíte si hneď začať všetko odriekať. Stačí sa len zamerať na zlepšenie svojho stravovacieho režimu prostredníctvom vyváženej stravy, ktorá je plná živín nevyhnutných pre vaše zdravie a pohodu. Vytvorte si farebnú paletu na svojom tanieri tým, že do svojej stravy zahrniete ovocie a zeleninu, ktoré nie sú len chutné, ale sú aj bohaté na vitamíny a antioxidanty. Tieto látky pomáhajú chrániť váš organizmus pred škodlivými voľnými radikálmi a podporujú optimálne fungovanie vášho tela. Aby ste dosiahli vyvážený stravovací plán, vyhýbajte sa spracovaným potravinám, ktoré často obsahujú nezdravé tuky, cukry a chemické látky. Radšej uprednostňujte celozrnné produkty, ktoré sú bohaté na vlákninu a pomáhajú udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi. Integrujte tiež do svojho jedálnička kvalitné bielkoviny, ako sú kuracie prsia či ryby. Nemenej dôležitý je aj dostatočný príjem tukov. Vyberte si zdravé tuky, ktoré sú obsiahnuté napríklad v orechoch, avokáde, olivovom oleji alebo v rybách. Tieto tuky sú prospešné pre vaše srdce a podporujú správne fungovanie mozgu. Nezabúdajte ani na pitný režim – dostatok vody je kľúčovým faktorom pre optimálne fungovanie vášho organizmu. Voda podporuje trávenie, udržiava rovnováhu tekutín a pomáha odstraňovať toxíny z tela. Dôležité je tiež pravidelne piť. Pite aspoň 8 pohárov vody denne a pozorujte, aký rozdiel to môže urobiť vo vašom celkovom zdraví a vitalite. Zvýšte svoju fyzickú aktivitu, avšak ideálne zabudnite na intenzívne tréningy. Namiesto hodín v posilňovni sa sústreďte radšej na pohyb v každodennom živote a objavte rôznorodé aktivity, ktoré môžu príjemne prispieť k vašej celkovej kondícii. Krátke prechádzky nielen osviežia vašu myseľ, ale tiež vám dodajú energiu. Ďalšou skvelou aktivitou je joga, ktorá s jej kombináciou dychových cvičení a príjemných strečingových pozícií, môže byť nielen relaxačným rituálom, ale aj výborným spôsobom, ako posilniť svaly a zlepšiť flexibilitu. Plávanie, považované za jednu z najšetrnejších foriem cvičenia pre ľudské telo, zase poskytuje celkovú aeróbnu aktivitu a zároveň minimalizuje stres. Experimentovať ale môžete aj s rôznymi formami pohybu, ako sú hodiny tanca, cyklistika alebo iné zábavné športy, ktoré vám prinášajú radosť a zábavu. Ak je samostatné cvičenie pre vás výzvou, popremýšľajte o pripojení sa k skupine priateľov alebo si nájdite skupinové aktivity, ktoré vám prinesú radosť a motiváciu. Spoločné cvičenie vás totiž môže povzbudiť k pravidelnému cvičeniu a k udržiavaniu zdravých návykov. Nezabudnite, že cieľom nie je len fyzická aktivita, ale aj radosť a pohoda, ktorú z nej môžete získať. Nájdite si čas na relaxáciu a zvládanie stresu. Dostatok kvalitného spánku je nevyhnutný pre regeneráciu tela a mysle. Skúste techniky ako meditácia, hlboké dýchanie alebo relaxačné cvičenia na zmiernenie stresu a zlepšenie spánku. S týmito jednoduchými a účinnými tipmi môžete začať nový rok s pevným záväzkom k zdraviu. Pamätajte, že zmeny v životnom štýle prichádzajú postupne, a malé kroky môžu viesť k veľkým zlepšeniam. Šťastný a zdravý nový rok 2024!
Čítaj viacMaslo je živočíšny mliečny tuk, ktorý sa vyrába zo smotany, odstredenej z kravského mlieka. Aby sa mohlo predávať ako maslo, musí obsahovať minimálne 80% mliečneho tuku. Existujú aj rastlinné maslá a margaríny, ktoré, ak sú kvalitne vyrobené, môžu byť zdrojom vitamínov a nenasýtených mastných kyselín. Mnoho ľudí ich práve preto preferuje, či už z výživových alebo zdravotných dôvodov. Čerstvé maslo z kravského mlieko neodmysliteľne patrí medzi základné suroviny, ktoré sa bežne nachádzajú v chladničke tradičnej domácnosti. Nie je novinkou a už vôbec nie príjemnou, že ceny potravín neustále stúpajú. Preto sa pri nákupoch snažíme ešte viac ušetriť, ale nie na úkor toho, čo denne potrebujeme pre vlastnú spotrebu. A to sú nepochybne potraviny. Maslo je dôležitá ingrediencia, ktorú nevyhnutne využívame pri varení. Ak maslo v kuchyni potrebujete na varenie alebo pečenie, uprednostnite pri kúpe živočíšne maslo. Pri výbere si overte obsah mliečneho tuku. Tento údaj je uvedený na obale. Rovnako si všímajte aj dátum spotreby. Čerstvé maslo je svetlej farby a má príjemnú smotanovú vôňu a chuť. Netradičná žltá farba a prípadne aj zápach neveštia nič dobré, takéto maslo už nie je vhodné na priamu konzumáciu, no ani na varenie či pečenie. Z minulosti vám možno utkvel v pamäti slogan: „Nie som taký bohatý, aby som si mohol kupovať lacné veci.“ Dnes to už neplatí. Kvalitný tovar v zľave sa stal očakávanou komoditou a v čase spustenia novej akcie obchody a obchodné reťazce zaznamenávajú väčší záujem o nákupy zo strany zákazníkov, ktorí už stoja s vozíkmi v rade pred nákupným centrom, čakajúc na jeho otvorenie. Ak je niekde na maslo akcia, je to položka, ktorá sa vypredá priam expresne rýchlo. Je to veľmi jednoduché. Kde práve majú maslo v akciovej cene zistíte ľahko pomocou vyhľadávača tovaru na stránke Kaufino. Kliknete na políčko „Tovar v akcii“, ktoré je vľavo hore a otvorí sa vám ponuka. Z ponuky vyberiete „maslo“ a získate tak možnosť preskúmať všetky akcie na maslo v letákoch, pričom vám neujdú ani ďalšie zaujímavé ponuky, ktoré sú pravidelne aktualizované. Napríklad v Billa letáku, ktorý vychádza nový týždenne s platnosťou od stredy, nájdete takmer vždy super výhodnú cenu na tradičné maslo Rajo v akcii. Ak si predsa len zabudnete pozrieť vopred akcie, ktoré ponúka Billa, nevadí. Veď aktuálny leták Billa je vždy dostupný aj v tlačenej podobe priamo v predajniach. Nakupovať môžete od pondelka až do soboty v čase od 7.00 do 21.00 hod. a v nedeľu o niečo kratšie, od 8.00 do 20.00 hod. - takto vyslovene prozákaznícky nastavila Billa svoje otváracie hodiny. Využitie masla v kuchyni je naozaj pestré – či už ide o tzv. studenú kuchyňu, kde sa používa do rôznych nátierok, krémov, náplní a pod. V teplej kuchyni sa používa ako základ pod mäso, ryby, zemiaky a rôzne druhy zeleniny. V rozpustenej forme na rôzne halušky, buchty, či lokše. V modernej gastronómii sú veľmi obľúbené ochutené maslá na slano: bylinkové, cesnakové, paprikové a tiež aj na sladko: škoricové, medové a pod. Uskladnenie masla je veľmi dôležité pre zachovanie jeho kvality. Živočíšne maslo, rovnako aj rastlinné tuky by sa mali skladovať v hornej časti chladničky pri teplote v rozmedzí 4 – 8 stupňov Celzia. Maslo sa predáva v ochrannom aluminiovom obale. Po jeho odbalení by bolo vhodné ho premiestniť do nádobky na to určenej, pretože maslo je známe tým, že veľmi ľahko prenáša vôňu a chuť surovín, s ktorými je v blízkom kontakte. Vhodnú dózu na maslo môžete nájsť aj v letáku TEDI v časti Domácnosť, kde je naozaj pestrá ponuka kvalitných výrobkov, ktoré zútulnia a rozžiaria každý príbytok. Zaujímavé nápady a inšpirácie nájdete aj na stránke tedi.sk, kde v pestrom výbere sortimentu nájdete obľúbené TEDI produkty. Aj keď má maslo vysoký obsah tuku, obsahuje esenciálne mastné kyseliny, vitamíny skupiny A a D a tiež stopové prvky (draslík, sodík). Maslo sa dá v kuchyni nahradiť len veľmi ťažko. Je obľúbené pre svoju lahodnú chuť a pri striedmej konzumácii má priaznivý vplyv na zdravotný stav.
Čítaj viacKukurica s príchuťou vanilky? Hovoríme o unikátnom slovenskom poklade, ktorý prináša už 75 rokov tie najsladšie a najvoňavejšie chvíle v kruhu najbližších. Aj napriek dynamickým premenám v slovenskej spoločnosti si zachoval originálnu receptúru a nadštandardnú kvalitu. Nechajte sa unášať voňavými spomienkami a vykročte s nami po ceste zlatej tradície. „Zlatý klas je rýdzo slovenský výrobok z Bolerázu pri Trnave a je úzko spätý nielen s našou históriou, ale píše aj začiatky histórie spoločnosti Dr. Oetker na území Slovenska. Zaujímavosťou je aj fakt, že náš závod v Boleráze patril medzi prvé škrobárenské závody na svete! Unikátnosť výrobku je podčiarknutá aj ochrannou známkou, ktorou sa pýši značka Zlatý klas a ikonický symbol zlatého kukuričného klasu na obale výrobku.“ hovorí Jozef Debrecký, Generálny riaditeľ spoločnosti Dr. Oetker a ďalej dodáva: „Zlatý klas spája v sebe slovenské prírodné bohatstvo a nemeckú kvalitu, vďaka ktorej dlhodobo patrí medzí najpoužívanejšie a najpredávanejšie krémové prášky na slovenskom trhu. V roku 2020 výrobok získal značku kvality 2. stupňa, udelený Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR pre výrobky s nadštandardnými kvalitatívnymi parametrami, čím maximálne napĺňame aj našu filozofiu – Kvalita je najlepší recept.“ Zlatý klas do každej rodiny! Klasické krémeše, lahodné náplne do tort a zákuskov, ale aj jemný vanilkový krém na dukátové buchtičky, či náplň do obľúbených palaciniek – to všetko sú krásne i nostalgické spomienky mnohých z nás. Nedeľné popoludnia strávené v rodinnom kruhu sa často spájajú práve so sladkými dezertami pripravenými práve so Zlatým klasom Dr. Oetker. Diskusne fóra aj dnes pravidelne skloňujú Zlatý klas, ako základnú prísadu na pečenie, ktorá nemôže chýbať v žiadnej slovenskej kuchyni. Používajú ho skúsení cukrári, ale bez problémov si s ním poradia i začiatočníci, lebo príprava chutného krému je naozaj jednoduchá. Upiecť svoj prvý krémeš podľa maminho receptu, je naozaj hračka! V malom 40 g balení sa skrýva nielen kvalitný kukuričný škrob s jemnou vanilkovou arómou, ale aj roky skúseností a kvality. Popularita a pevné postavenie na slovenskom trhu sú založené na dlhoročnej a nemennej kvalite Zlatého klasu. Už generácie slovenských gazdiniek si spolu so Zlatým klasom kupujú aj kúsok slovenských tradícií či radostných spomienok na detstvo. Obľúbený krémový prášok so zlatým kukuričným klasom vo svojom logu, tento rok oslavuje svoje 75. výročie! Škrobárne ako svedok histórie Najväčším podnikovým závodom, pokiaľ išlo o rozsah, zložitosť výroby a sortimentu, bol závod Boleráz v okrese Trnava. Vznik závodu sa datuje od roku 1912. V tom čase to bol poľnohospodársky liehovar. V dôsledku I. svetovej vojny začal liehovar upadať, avšak bohatá surovinová základňa a lacné pracovné sily predurčovali oblasť na orientáciu na potravinársky priemysel. V roku 1919 dostala továreň príležitosť na oživenie, keď ju do vlastníctva získala firma Deutsch a Grünfeld. Tá na mieste vybudovala prvú škrobáreň, ktorá vyrábala škrob z divých gaštanov. Stala sa tak jednou z prvých škrobární na svete. Firme sa však základná surovina vo forme gaštanov neosvedčila, a tak hľadali vhodnú náhradu. „Osvietenie“ prišlo vďaka „zlatému“ kukuričnému klasu a podnikatelia sa preorientovali na výrobu škrobu z kukurice. Slovenský produkt získal už v tom čase svoje známe logo so žltým kukuričným klasom. Typická ochranná známka je chránená dodnes. Okrem škrobu sa v tridsiatych rokoch v Boleráze vyrábali aj vlhké a suché kukuričné mláto, a po roku 1940 sa do výroby pridal aj kukuričný sirup. Počas druhej svetovej vojny továreň zmenila majiteľa. Stala sa ním spoločnosť Deutsche Maizena Werke so sídlom v Hamburgu. Priniesla rozšírenie sortimentu o výrobu pochutín a zvýšila dennú kapacitu spracovania kukurice. Na sklonku vojny však došlo k narušeniu výroby v Boleráze, prepúšťaniu zamestnancov a demontáži strojov. Skaza bola zavŕšená ustupujúcimi nemeckými vojskami, ktoré podpálili sklady s výrobkami a surovinami. Blýska sa na Zlatý klas Po ťažkých vojnových časoch potenciál výroby škrobu ostal zachovaný a závod sa začal budovať takmer od základov, čo neušlo ani pozornosti komunistickej strany, ktorá mala veľký záujem na obnovení činnosti škrobárne. Tradičná slovenská výroba a jej produkty ustáli náročné medzivojnové obdobie, továreň začala opäť napredovať a spolu s ňou sa rozširovalo aj portfólio výrobkov. Výroba sa tak začala orientovať na segment pudingových práškov. Jedným z prvých bol Zlatý klas, v tom čase nazývaný Krémový prášok so zlatým klasom. Prirodzenou voľbou chuti Zlatého klasu bola vanilková aróma a jemné žlté sfarbenie. Vanilka, ako jedna z najuniverzálnejších chutí pri pečení, bola už v tom čase medzi gazdinkami veľmi populárna. Jemné žlté sfarbenie krému, ktoré si dnes mnohí spájame s vanilkou, však bolo v skutočnosti z vaječných žĺtkov, ktoré sa pôvodne, spolu s mliekom a vanilkovým strukom, používali na prípravu krémov do zákuskov (tzv. custard - vaječný krém pôvodom zo Spojeného kráľovstva). Novinka sa v slovenských domácnostiach uchytila takmer ihneď a mnohí jej tajnú receptúru, ktorá sa zachováva dodnes, pripodobňujú Coca-cole. Rovnako ako v prípade Coca-cola, aj Zlatý klas má svojich napodobňovateľov, no žiadny sa nevyrovná originálu! Zmeny v štáte, stabilita v kuchyni História Slovenska je poznamenaná rôznymi politickými a spoločenskými zmenami. Napriek nim však existovalo mnoho drobných radostí, ktoré si mohol dovoliť každý, napríklad aj overený prípravok na pečenie, akým bol Zlatý klas. Továreň, ktorá ho vyrábala, však musela prejsť zmenami v dôsledku vzniku Československej federatívnej republiky. Tá totiž priniesla nové generálne riaditeľstvo, pod ktoré spadali všetky slovenské škrobárne. Nebola však žiadna pochybnosť o tom, že Zlatý klas je jedným z nosných produktov škrobárne v Boleráze. Krémový prášok dostal novú tvár a väčšie balenie, no zachoval si originálnu receptúru. Cesta k modernej tradícii Po Nežnej revolúcii prišli ďalšie zmeny a podnik v Boleráze viackrát zmenil majiteľa. Najprv fungoval samostatne ako Slovamyl Boleráz, neskôr pod belgickou firmou Amylum. Osud závodu sa však začal uberať smerom k podobe výrobkov, ktoré sú dnes mnohým veľmi dobre známe. O stabilizáciu situácie sa pričinila spoločnosť Dr. Oetker, ktorá v roku 1993 odkúpila výrobné značky a receptúry továrne v Boleráze. Segment pudingových práškov povýšila na nevyhnutnosť pre každú domácnosť. Spoločnosť Dr. Oetker sa rozhodla zaviesť opatrenia, aby tento „lokálny poklad“ ešte viac zatraktívnila, a prijala kroky na zvyšovanie kvality výrobkov a zefektívnenie technologických postupov. Symbolom cesty k modernej výrobe sa stal redizajn obalu Zlatého klasu, pričom jeho názov aj receptúra ostali zachované z úcty k tradíciám a rokmi vycibrenej kvalite výrobku. Prirodzeným vyústením snahy o modernizáciu pri súčasnom zachovaní receptúry a kvality Zlatého klasu bolo získanie Značky kvality SR v roku 2011. V roku 2020 získal Zlatý klas dokonca Značku kvality 2. stupňa, ktorú udeľuje Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR slovenským výrobkom s nadštandardnými kvalitatívnymi parametrami. V roku 2016 sa rad krémových práškov rozšíril o výrobok Premium Zlatý klas, ktorý spotrebiteľom prináša prémiovú kvalitu tradičného výrobku pridaním vďaka pridaniu vanilkového struku a extraktu z vanilky Bourbon z ostrova Madagaskar. Neskôr sa ponuka rozšírila aj o Zlatý klas bezgluténový s certifikátom AOECS (Asociácia európskych celiatických spoločností pozn. red.), a tak si dnes jeho jedinečnú chuť môže vychutnať naozaj každý. Aj dnes je čas na Zlatý klas Bohatstvo ukryté v Zlatom klase objavuje a oceňuje aj mladá generácia Slovákov. Dôvodom sú gastronomické inovácie a trendy, ktoré oživujú klasické recepty z minulosti a ponúkajú ich v novom a modernom šate. Môžeme teda konštatovať, že Zlatý klas má svoje pevné miesto aj v modernej kuchyni a je neoddeliteľnou súčasťou moderného pečenia aj po 75-ich rokoch svojej bohatej histórie.
Čítaj viac„La donna è mobile, Qual piuma al vento, Muta d'accento, E di pensiero...“ znie ikonická pesnička, ktorú si s radosťou pohmkávajú generácie pri príprave pizze ako z talianskej reštaurácie. Dnes už vieme, že urobiť si romantický večer z pohodlia domova nemusí byť vôbec náročné. Stačí využiť tradičné kúzlo sviečok, hudby v pozadí a lahodného vína či jedla v podobe Pizze Ristorante. Ako sa hovorí, láska ide cez žalúdok. Pizza je dlhodobo obľúbeným jedlom na celom svete a naprieč všetkými generáciami. Podľa štatistik až 83 % svetovej populácie konzumuje pizzu aspoň raz za mesiac. Ďalej sa ukázalo, že až 40 % mileniálov si myslí, že pizza je „najlepšie jedlo na svete“.* Prečo je tomu tak? Práve z dôvodu, že pizza sa odjakživa spája s pôžitkom, radosťou, zábavou a v neposlednom rade s emóciami, ktoré spájajú ľudí. Tento fakt dokazuje aj marketingový koncept prepojenia pizze Ristorante s romantickými emóciami, ktorý úspešne a efektívne funguje už viac ako 20 rokov. Zároveň vďaka pravidelným inováciám a neustálemu rozširovaniu sortimentu o atraktívne druhy si získali priazeň aj u slovenských spotrebiteľov. Podľa štatistík si na Slovensku až 30 % spotrebiteľov vychutná mrazenú pizzu aspoň raz za mesiac a až 42 % Slovákov kupuje pizzu Ristorante opakovane** Zmena je krok vpred Spoločnosť Dr. Oetker, ktorá je lídrom na trhu hlbokozmrazených pízz, kráča po ceste rastu. Tá so sebou prináša aj potrebné zmeny reflektujúce nové trendy a novovzniknuté požiadavky spotrebiteľov, ktorí sa aktívne zaujímajú o svoje zdravie a udržateľnosť. Poďme sa spolu pozrieť, čo všetko sa zmenilo: Udržateľnosť Chuť a kvalita Nový dizajn obalu Nová chuťová symfónia pre všetkých labužníkov Čerstvý závan do rodiny Ristorante prináša aj novinka - Dr. Oetker Pizza Ristorante Salame Mozzarella Pesto, ktorá si okamžite získa vaše srdce! Nechajte sa rozmaznávať a roztancujte svoje chuťové poháriky vďaka dokonalému spojeniu tenkého chrumkavého cesta s jemne nepravidelnými okrajmi a prvotriednej salámy na štedrom paradajkovom základe. Je doplnená o jemnú mozzarellu a pesto, vyrobené z najlepšieho oleja a pecorina, ktoré robia túto pizzu neodolateľnou pre každého. Vylepšená receptúra so sebou prináša aj menej tuku, viac vlákniny a ideálne nutričné hodnoty. Ak si vyberiete pizzu, ktorej nosnou prísadou je saláma, najlepšie si ju vychutnáte v kombinácii s červeným suchým odrodovým vínom – Frankovkou modrou. Vyskúšajte a premeňte tak aj bežný deň na výnimočný! Mrazená neznamená zlá Pokiaľ nie sú niektoré čerstvé potraviny skonzumované ihneď po zbere, postupne dochádza k strate ich chuti a nutričnej hodnoty. Preto je mrazenie z hľadiska zachovania všetkých živín a správnej chuti najlepším spôsobom konzervácie potravín. To je dôvod, prečo majú hlbokozmrazené výrobky často vyšší podiel vitamínov než tie čerstvé. Ako správne upiecť pizzu Ristorante Zdá sa vám, že nič jednoduchšie nemôže byť ako príprava hlbokozmrazenej pizze? Máte pravdu. Avšak aj pri príprave týchto druhov pízz je potrebné dodržať pár kľúčových zásad. Aby vaša pizza Ristorante chutila tak vynikajúco ako v pravej talianskej reštaurácii, odporúčame pizzu piecť horným a spodným ohrevom namiesto konvekcie. Takto získate mimoriadne chrumkavé cesto, zachováte šťavnatosť oblohy a syr sa roztopí rovnomerne po celom povrchu pizze. Presný postup pečenia nájdete v nasledujúcich bodoch: Kde si Pizzu Ristorante kúpite a koľko stojí? Pizze s pravou chuťou Talianska, plné kvalitných surovín, na ktorých si pochutnáte s celou vašou rodinou, partnerom či najbližšími, môžete nájsť v mraziarenských boxoch vo všetkých väčších hypermarketoch. Odporúčaná maloobchodná cena Dr. Oetker Pizza Ristorante: 2,89 € Odporúčaná maloobchodná cena Dr. Oetker Pizza Ristorante Duopack: 4,99 € Pamätajte si, ideálny pár môžete vytvoriť nielen s partnerom, ale aj s vašou obľúbenou Pizzou Ristorante. Prajeme vám množstvo zábavy v kuchyni, nezabudnuteľné romantické chvíle a dobrú chuť! Viac informácií o svete Pizze Ristorante nájdete na TU.
Čítaj viac