Nielen odborníci sa zhodujú, že najlepší spôsob ako dostať potrebné živiny do tela je prostredníctvom stravy. Neuveriteľnú škálu vitamínov, minerálov, fytonutrientov (tiež sa im hovorí „vitamíny novej generácie“) a ďalších výživných látok nájdete priamo v potravinách ako je ovocie, zelenina, bylinky, fazuľa, orechy a ďalšie. Tu je 5 populárnych vitamínov a minerálov, ktoré môžete získať priamo zo stravy (kvalitnejšie ako z rôznych doplnkov): [reklama] Prečo ho potrebujeme: Vitamín A je dôležitý pre normálne videnie, imunitný systém a reprodukciu. Je to tiež antioxidant, ktorý pomáha neutralizovať voľné radikály. Kde ho získať: Žlté, oranžové a červené potraviny majú tendenciu obsahovať vitamín A. Napríklad mrkva, melón, marhule, sladké zemiaky, mango sú bohatým zdrojom tohto dôležitého vitamínu. Špenát, ryby, mlieko a vajcia sú tiež skvelé zdroje. Prečo ho potrebujeme: Vitamín B12 zohráva dôležitú úlohu pre zdravé fungovanie nervového systému a tvorbu červených krviniek. Tiež zabraňuje megaloblastickej anémii (chudokrvnosti), ktorá sa na človeku prejavuje únavou a zoslabnutím. Nedostatok sa začne prejavovať až po dlhej dobe od obmedzenia jeho príjmu, telo vie niekoľko rokov čerpať zo zásob v tele. Kde ho získať: Živočíšne zdroje sú nejlepším spôsobom, ako získať vitamín B12 – ryby, mušle, mäso, hydina, vajcia a mlieko. Ak živočíšne produkty nekonzumujete, žiaľ žiadna potravina rastlinného pôvodu neobsahuje dostatečné množstvo tohto vitamínu, pokiaľ ním nie je obohatená. Existujú aj voľnopredajné doplnky stravy určené pre vegánov. Prečo ho potrebujeme: Vitamín C je najviac známy ako antioxidant, avšak tiež je nevyhnutnou súčasťou spojivového tkaniva a je zložito zapojený do metabolizmu bielkovín. Kde ho získať: Citrusové plody sú stereotypné zdroje vitamínu C, ale väčšina zelenej, oranžovej a červenej zeleniny a ovocia sú bohatým zdrojom. Napríklad papája, paprika, brokolica, jahody, pomaranče a tmavo zelená listová zelenina ako špenát sú kvalitným zdrojom vitamínu C. Prečo ho potrebujeme: Vápnik je dôležitý nie len pre zdravé kosti, ale aj pre zdravú funkciu svalov, prenos nervových a ďalších dôležitých metabolických funkcií. Kde ho získať: Vedeli ste, že listová zelenina, ako je napríklad špenát, kel, či rukola sú skvelé zdroje vápnika? Tieto chutné potraviny poskytujú nielen vápnik, ale i vitamín K2, horčík a ďalšie živiny, ktoré tiež hrajú dôležitú úlohu pre zdrvé kosti a celkovo pre zdravie. Prečo ho potrebujeme: Zinok je známy predovšetkým pre pomoc imunitnému systému bojovať s baktériami a vírusmi, ale tiež je dôležitý pre tvorbu bielkovín. Tento vitamín ďalej pomáha hojiť rany a plne si vychutnávať nádherné chute a vône potravín. Kde ho získať: Fazuľa, orechy, celozrnné obilniny a mliečne výrobky sú veľké zdroje zinku. Avšak ustrice obsahujú viac zinku, než akékoľvek iné potraviny. Úžasná vec na potravinách je, že nie sú obmedzené na poskytovanie jedinej živiny. Sú nabité neuveriteľnou škálou živín, ktoré podporujú celkové zdravie a vitalitu. Samozrejme, ak nekonzumujete napríklad živočíšne produkty alebo vám niečo nechutí, sú vhodné doplnky, ktoré vám dodajú potrebné vitamíny a minerály, ak ich nezískávate z potravy. Poraďte sa však so svojim lekárom, či lekárnikom, ktoré by boli pre vás vhodné. Zdroj: naša sesterská www.zelenejablko.sk Foto: shutterstock.com
Čítaj viacMožno ste o tekvicovom mede nikdy nepočuli, ale táto pochutina je tak zdravá pre organizmus, že jesť ho každý deň nemôže byť na škodu. Vzhľadom k vysokému obsahu vitamínov a karoténov tento med posilňuje imunitu. Vďaka svojim laxatívnym a močopudným účinkom je vynikajúcou voľbou pri problémoch s chronickou zápchou a rôznych ochorení hrubého čreva. Je obzvlášť účinný pri vylučovaní žlčníka a pri problémoch s obličkami alebo pečeňou. Je to aj skvelá voľba pre ľudí so zvýšeným cholesterolom a prírodný liek pre močové cesty.Tým však zoznam jeho účinkov na náš organizmu nekončí. Snažila som sa iba laicky načrtnúť aspoň základ z užitočných vlastností, ktorými tento domáci medík disponuje. Tak ako si ho doma pripravíte? [reklama] Príprava tekvicového medu je naozaj veľmi jednoduchá. Budete potrebovať: 1 zrelú tekvicu med / hnedý cukor Postup: Vrch z tekvice odrežte a odstráňte všetky jadierka a vlákna. Dajte do nej med alebo hnedý cukor a prikryte odrezaným vrchom. Ja dávam prednosť medu. Nechajte ležať na chladnom mieste po dobu 10 dní. Ak ste použili hnedý cukor, ten sa počas tejto doby začne topiť. Ideálne by bolo, ak by ste tekvicový med uskladnili v sklenenej nádobe do chladničky, minimálne na mesiac. Ak ho chcete skladovať dlhšie, môžete ho prevariť, avšak riskujete stratu užitočných zložiek. Vyrobený tekvicový med môžete jesť ako maškrtu alebo si ním osladiť čaj. Denná dávka je 2-3 PL. Na zdravie :) Zdroj: naša sesterská www.zelenejablko.sk Foto: pixabay.com
Čítaj viacMed disponuje naozaj širokým spektrom vlastností, ktoré majú nesmierny prospech pre naše zdravie. Napomáha nie len v boji proti kašľu tým, že uľahčuje vykašliavanie, a prehladnutiu, ale má aj antibakteriálne účinky, či pôsobí ako zvlhčovač. Chuť medu je sama o sebe veľmi príjemná, avšak s akými ďalšími ingredienciami ho prepojiť a aký postup zvoliť, aby potešenie z neho bolo ešte chutnejšie a účinnejšie? [reklama] Tá najuniverzálnejšia kombinácia. Do kastrólika vlejte hrnček medu, pridajte 1 polievkovú lyžicu nastrúhanej citrónovej kôry a 2 prúžky citróna. Zohrievajte pri NÍZKEJ teplote za stáleho pomalého miešania cca 10 minút. Následne nechajte zmes voľne “sadnúť” 1-2 hodiny, ale kľudne aj niekoľko dní – čim dlhšie, tým lepšie bude prepojenie. Potom prelejte do nádobky a pevne uzavrite. Výborný do čaju pri kašli a prechladnutí Ak máte radi vôňu a chuť škorice, toto nemôžete vynechať. Budete potrebovať cca 4-6 tyčiniek škorice (pokiaľ si nie ste istí, stačia 4, ak ste blázon do škorice tak kľudne použite všetkých 6 tyčiniek). Postup ďalej je úplne rovnaký ako pri mede s citrónom. Super do čaju, alebo len tak z lyžičky keď príde chuť na sladké škorica je plná antioxidantov, pomáha uvoľniť dutiny, zahrieva telo a navyše pôsobí pri znižovaní hladiny cholesterolu! Táto kombinácia je veľmi chutná ale aj mimoriadne zdravá. K základu z medu budete potrebovať 1 PL najemno nakrájaného koreňa zázvoru (niekto dáva aj na tenko nakrájané kolieska). Ďalší postup zhodný s postupom pri mede s citrónom. K základu z medu budete potrebovať 5-10 celých klinčekov. Postup rovnaký ako pri mede s citrónom. Pred konzumáciou odporúčame v tomto prípade klinčeky radšej precediť. K základu z medu budete potrebovať cca 2 PL jablčného octu. Postup rovnaký ako pri mede s citrónom, len odležanie môže byť kratšie, stačí aj 1 hodina. Je to fantasticky zdravé! Chutí zamiešané v čaji alebo ráno rozpustené v pohári citrónovej vody. V pevne uzavretej nádobke, na suchom a tmavom mieste, cca 6 mesiacov. Med vzniká z nálevu, ktorý včely zbierajú z kvetov a následne ho uchovávajú a spracúvajú vo vnútri úľa, ako sa dočítate v článku, ktorý podrobne popisuje včelárstvo. Foto: Shutterstock
Čítaj viac