Maslo - nepostrádateľná surovina v každej kuchyni

Maslo - nepostrádateľná surovina v každej kuchyni

23. jún 2022

Maslo je živočíšny mliečny tuk, ktorý sa vyrába zo smotany, odstredenej z kravského mlieka. Aby sa mohlo predávať ako maslo, musí obsahovať minimálne 80% mliečneho tuku. Existujú aj rastlinné maslá a margaríny, ktoré, ak sú kvalitne vyrobené, môžu byť zdrojom vitamínov a nenasýtených mastných kyselín. Mnoho ľudí ich práve preto preferuje, či už z výživových alebo zdravotných dôvodov.

 

Čerstvé maslo z kravského mlieko neodmysliteľne patrí medzi základné suroviny, ktoré sa bežne nachádzajú v chladničke tradičnej domácnosti. Nie je novinkou a už vôbec nie príjemnou, že ceny potravín neustále stúpajú. Preto sa pri nákupoch snažíme ešte viac ušetriť, ale nie na úkor toho, čo denne potrebujeme pre vlastnú spotrebu. A to sú nepochybne potraviny. Maslo je dôležitá ingrediencia, ktorú nevyhnutne využívame pri varení.

Dobrá rada

Ak maslo v kuchyni potrebujete na varenie alebo pečenie, uprednostnite pri kúpe živočíšne maslo. Pri výbere si overte obsah mliečneho tuku. Tento údaj je uvedený na obale. Rovnako si všímajte aj dátum spotreby. Čerstvé maslo je svetlej farby a má príjemnú smotanovú vôňu a chuť. Netradičná žltá farba a prípadne aj zápach neveštia nič dobré, takéto maslo už nie je vhodné na priamu konzumáciu, no ani na varenie či pečenie.

Kupujte maslo v akcii

Z minulosti vám možno utkvel v pamäti slogan: „Nie som taký bohatý, aby som si mohol kupovať lacné veci.“ Dnes to už neplatí. Kvalitný tovar v zľave sa stal očakávanou komoditou a v čase spustenia novej akcie obchody a obchodné reťazce zaznamenávajú väčší záujem o nákupy zo strany zákazníkov, ktorí už stoja s vozíkmi v rade pred nákupným centrom, čakajúc na jeho otvorenie. Ak je niekde na maslo akcia, je to položka, ktorá sa vypredá priam expresne rýchlo.

Ako na to?

Je to veľmi jednoduché. Kde práve majú maslo v akciovej cene zistíte ľahko pomocou vyhľadávača tovaru na stránke Kaufino. Kliknete na políčko „Tovar v akcii“, ktoré je vľavo hore a otvorí sa vám ponuka. Z ponuky vyberiete „maslo“ a získate tak možnosť preskúmať všetky akcie na maslo v letákoch, pričom vám neujdú ani ďalšie zaujímavé ponuky, ktoré sú pravidelne aktualizované. Napríklad v Billa letáku, ktorý vychádza nový týždenne s platnosťou od stredy, nájdete takmer vždy super výhodnú cenu na tradičné maslo Rajo v akcii. Ak si predsa len zabudnete pozrieť vopred akcie, ktoré ponúka Billa, nevadí. Veď aktuálny leták Billa je vždy dostupný aj v tlačenej podobe priamo v predajniach. Nakupovať môžete od pondelka až do soboty v čase od 7.00 do 21.00 hod. a v nedeľu o niečo kratšie, od 8.00 do 20.00 hod. - takto vyslovene prozákaznícky nastavila Billa svoje otváracie hodiny.

Maslo a jeho využitie v kuchyni

Využitie masla v kuchyni je naozaj pestré – či už ide o tzv. studenú kuchyňu, kde sa používa do rôznych nátierok, krémov, náplní a pod. V teplej kuchyni sa používa ako základ pod mäso, ryby, zemiaky a rôzne druhy zeleniny. V rozpustenej forme na rôzne halušky, buchty, či lokše. V modernej gastronómii sú veľmi obľúbené ochutené maslá na slano: bylinkové, cesnakové, paprikové a tiež aj na sladko: škoricové, medové a pod.

Uskladnenie

Uskladnenie masla je veľmi dôležité pre zachovanie jeho kvality. Živočíšne maslo, rovnako aj rastlinné tuky by sa mali skladovať v hornej časti chladničky pri teplote v rozmedzí 4 – 8 stupňov Celzia. Maslo sa predáva v ochrannom aluminiovom obale. Po jeho odbalení by bolo vhodné ho premiestniť do nádobky na to určenej, pretože maslo je známe tým, že veľmi ľahko prenáša vôňu a chuť surovín, s ktorými je v blízkom kontakte. Vhodnú dózu na maslo môžete nájsť aj v letáku TEDI v časti Domácnosť, kde je naozaj pestrá ponuka kvalitných výrobkov, ktoré zútulnia a rozžiaria každý príbytok. Zaujímavé nápady a inšpirácie nájdete aj na stránke tedi.sk, kde v pestrom výbere sortimentu nájdete obľúbené TEDI produkty.  

Maslo a jeho benefity pre zdravie

Aj keď má maslo vysoký obsah tuku, obsahuje esenciálne mastné kyseliny, vitamíny skupiny A a D a tiež stopové prvky (draslík, sodík). Maslo sa dá v kuchyni nahradiť len veľmi ťažko. Je obľúbené pre svoju lahodnú chuť a pri striedmej konzumácii má priaznivý vplyv na zdravotný stav.

Mohlo by Vás zaujímať