5 vitamínov a minerálov, ktoré najlepšie získate z potravín

5 vitamínov a minerálov, ktoré najlepšie získate z potravín

18. november 2019

Nielen odborníci sa zhodujú, že najlepší spôsob ako dostať potrebné živiny do tela je prostredníctvom stravy. Neuveriteľnú škálu vitamínov, minerálov, fytonutrientov (tiež sa im hovorí „vitamíny novej generácie“) a ďalších výživných látok nájdete priamo v potravinách ako je ovocie, zelenina, bylinky, fazuľa, orechy a ďalšie.

Tu je 5 populárnych vitamínov a minerálov, ktoré môžete získať priamo zo stravy (kvalitnejšie ako z rôznych doplnkov):

Vitamín A

Prečo ho potrebujeme: Vitamín A je dôležitý pre normálne videnie, imunitný systém a reprodukciu. Je to tiež antioxidant, ktorý pomáha neutralizovať voľné radikály.

Kde ho získať: Žlté, oranžové a červené potraviny majú tendenciu obsahovať vitamín A. Napríklad mrkva, melón, marhule, sladké zemiaky, mango sú bohatým zdrojom tohto dôležitého vitamínu. Špenát, ryby, mlieko a vajcia sú tiež skvelé zdroje.

 

Vitamín B12

Prečo ho potrebujeme: Vitamín B12 zohráva dôležitú úlohu pre zdravé fungovanie nervového systému a tvorbu červených krviniek. Tiež zabraňuje megaloblastickej anémii (chudokrvnosti), ktorá sa na človeku prejavuje únavou a zoslabnutím. Nedostatok sa začne prejavovať až po dlhej dobe od obmedzenia jeho príjmu, telo vie niekoľko rokov čerpať zo zásob v tele.

Kde ho získať: Živočíšne zdroje sú nejlepším spôsobom, ako získať vitamín B12 – ryby, mušle, mäso, hydina, vajcia a mlieko.

Ak živočíšne produkty nekonzumujete, žiaľ žiadna potravina rastlinného pôvodu neobsahuje dostatečné množstvo tohto vitamínu, pokiaľ ním nie je obohatená. Existujú aj voľnopredajné doplnky stravy určené pre vegánov.

 

Vitamín C

Prečo ho potrebujeme: Vitamín C je najviac známy ako antioxidant, avšak tiež je nevyhnutnou súčasťou spojivového tkaniva a je zložito zapojený do metabolizmu bielkovín.

Kde ho získať: Citrusové plody sú stereotypné zdroje vitamínu C, ale väčšina zelenej, oranžovej a červenej zeleniny a ovocia sú bohatým zdrojom. Napríklad papája, paprika, brokolica, jahody, pomaranče a tmavo zelená listová zelenina ako špenát sú kvalitným zdrojom vitamínu C.

 

Vápnik

Prečo ho potrebujeme: Vápnik je dôležitý nie len pre zdravé kosti, ale aj pre zdravú funkciu svalov, prenos nervových a ďalších dôležitých metabolických funkcií.

Kde ho získať: Vedeli ste, že listová zelenina, ako je napríklad špenát, kel, či rukola sú skvelé zdroje vápnika? Tieto chutné potraviny poskytujú nielen vápnik, ale i vitamín K2, horčík a ďalšie živiny, ktoré tiež hrajú dôležitú úlohu pre zdrvé kosti a celkovo pre zdravie.

 

Zinok

Prečo ho potrebujeme: Zinok je známy predovšetkým pre pomoc imunitnému systému bojovať s baktériami a vírusmi, ale tiež je dôležitý pre tvorbu bielkovín. Tento vitamín ďalej pomáha hojiť rany a plne si vychutnávať nádherné chute a vône potravín.

Kde ho získať: Fazuľa, orechy, celozrnné obilniny a mliečne výrobky sú veľké zdroje zinku. Avšak ustrice obsahujú viac zinku, než akékoľvek iné potraviny.

 

Úžasná vec na potravinách je, že nie sú obmedzené na poskytovanie jedinej živiny. Sú nabité neuveriteľnou škálou živín, ktoré podporujú celkové zdravie a vitalitu.

Samozrejme, ak nekonzumujete napríklad živočíšne produkty alebo vám niečo nechutí, sú vhodné doplnky, ktoré vám dodajú potrebné vitamíny a minerály, ak ich nezískávate z potravy. Poraďte sa však so svojim lekárom, či lekárnikom, ktoré by boli pre vás vhodné.

 

Zdroj: naša sesterská www.zelenejablko.sk

Foto: shutterstock.com 

 

Mohlo by Vás zaujímať