Výrobníky šupinového ľadu - ako fungujú a na čo sa používajú?

Výrobníky šupinového ľadu - ako fungujú a na čo sa používajú?

17. apríl 2024

Potravinársky a gastronomický priemysel sú odvetvia zamerané na udržiavanie čerstvosti výrobkov. Na tento účel sa používajú špecializované výrobníky ľadu. V mnohých prípadoch sa reštaurácie, bary alebo markety rozhodnú pre nákup strojov na výrobu ľadových šupin. Čo presne je stroj na výrobu šupinového ľadu? Ako funguje a kde sa používa?

Čo je stroj na výrobu vločkového ľadu?

Vo svete gastronómie je stroj na výrobu vločkového ľadu neoceniteľným nástrojom na výrobu ľadu vo forme malých vločiek. Táto špecifická forma ľadu sa používa v mnohých odvetviach, a to nielen na konzumáciu, ale aj v priemysle a doprave. Stroj dokáže vyrobiť ľad s oveľa väčšou kontaktnou plochou ako tradičné kocky, čo umožňuje rýchlejšie chladenie nápojov a výrobkov bez ich riedenia.

Stroje na výrobu ľadu sú užitočné najmä tam, kde sa vyžaduje veľké množstvo ľadu s nízkym obsahom vody, čo umožňuje rýchle a účinné chladenie nápojov. Okrem toho sa vločkový ľad ľahko tvaruje a seká, takže ho možno použiť do rôznych nápojov a koktailov.

Ako funguje výrobník šupinového ľadu?

Výrobník šupinového ľadu funguje tak, že zmrazuje vodu v špeciálnych komorách, v ktorých voda cirkuluje a postupne zamŕza. Počas tohto procesu sa vytvárajú malé vločky alebo lupienky ľadu. Tieto drobné kúsky ľadu sa potom z komory odstránia. Pri niektorých modeloch prechádzajú aj cez drviaci mechanizmus, ktorý ich rozbije na menšie kryštáliky. Hotový ľad sa potom zhromažďuje a môže sa skladovať vo vaničke alebo použiť priamo v nápojoch či iných výrobkoch.

Výrobníky ľadu - typy

  • Vzduchom chladený výrobník ľadu na výrobu vločiek - pri výrobníkoch ľadu chladených vzduchom je proces založený na použití výlučne vzduchu ako dopravníka na odvod tepla zo stredu zariadenia. Jednou z hlavných výhod týchto chladiacich systémov je ich jednoduchá konštrukcia a účinnosť, ktorá funguje všade tam, kde môže dochádzať k priamej výmene tepla s okolím. Zároveň nevyžadujú ďalšie chladiace systémy napájané vodou, vďaka čomu ich mnohé podniky oceňujú pre ich jednoduchú inštaláciu a univerzálnosť.

  • Vodou chladený výrobník šupinového ľadu - V tomto prípade sa chladenie riadi princípom výmeny tepla medzi strojom a prúdiacou vodou. Vzniknuté teplo sa tak účinne odvádza mimo stroja. Voda, ktorá má oveľa lepšie vodivé vlastnosti ako vzduch, prúdi cez špeciálny výmenník tepla, kde absorbuje vyššiu teplotu generovanú kondenzátorom. V ďalšom kroku sa vypúšťa von zo zariadenia. Stroje vybavené vodným chladením sú vhodné najmä pri vysokých teplotách okolia alebo v stiesnených priestoroch, kde je obmedzený prístup čerstvého vzduchu. Vyžaduje sa však trvalé pripojenie k odpadu.

Kedy je výrobník ľadu užitočný?

Výrobník ľadu je nepostrádateľným zariadením pre mnohé podniky v potravinárskom a gastronomickom priemysle. Reštaurácie, bary, nočné kluby alebo kaviarne potrebujú stály prístup k ľadu, aby mohli svojim zákazníkom okrem iného poskytovať studené nápoje. Zaujímavé je, že výrobníky šupinového ľadu sa hodia nielen pre stravovacie zariadenia, ale aj pre rybársky priemysel, trhy alebo prepravu potravín. Keďže ľad vyrábaný výrobníkmi šupinového ľadu má špecifickú, vločkovitú formu, chladí výrobky rýchlo a rovnomerne bez rizika ich poškodenia. Vločkový ľad sa zároveň používa aj v priemyselných prevádzkach, kde sa vyrábajú napríklad koláče.

V ktorých priemyselných odvetviach sa používajú stroje na výrobu šupinového ľadu?

  • Reštaurácie - v reštauráciách, kaviarňach a baroch sa výrobníky vločkového ľadu používajú na prípravu nápojov, koktailov a iných špecialít. Niekedy sa ľad používa aj na prezentáciu jedál, ako sú napríklad morské plody.

  • Hotely a miesta konania akcí - hotely a miesta konania podujatí často používajú výrobník vločkového ľadu, aby svojim hosťom poskytli čerstvý a dokonale rozdrvený ľad. Zároveň tu ľad nachádza rovnaké využitie ako v reštauráciách a baroch, ale okrem toho sa môže používať okrem iného aj na udržiavanie čerstvosti vystavených výrobkov, napríklad počas raňajok. Platí to najmä pre zeleninu, ovocie, šaláty, dezerty alebo sushi.

  • Maloobchodné predajne potravín alebo lahôdok môžu tiež využiť stroj na výrobu vločkového ľadu, pretože je potrebný pri pultoch s mäsom a rybami a počas prepravy.

  • Potravinársky priemysel - V potravinárskych závodoch, ako sú výrobcovia cukroviniek alebo nápojov, sa ľad používa na chladenie potravín, ktorých teplota sa počas výrobného procesu nemôže zvýšiť.

ČASTO KLADENÉ OTÁZKY:

  1. V akých odvetviach sa výrobník ľadu najčastejšie používa?
    Výrobníky šupinového ľadu sa používajú v rôznych potravinárskych, reštauračných a výrobných odvetviach. Keďže výrobníky vločkového ľadu udržiavajú nízku teplotu po dlhý čas, môžu sa používať aj v doprave alebo hotelierstve.

  2. Vyžadujú si výrobníky šupinového ľadu špeciálnu údržbu?
    Áno, pravidelné čistenie a údržba sú kľúčom k zachovaniu účinnosti a hygieny výrobníka ľadu. Preto sa odporúča starostlivo dodržiavať pokyny výrobcu.

Mohlo by Vás zaujímať