Sviečková na smotane

Zlatá vareška

Recept od:

Zlatá vareška

Príprava

10

minút

Varenie

120

minút

Množstvo

6

porcie

ohodnoďte recept

hodnotenie receptu

Ingrediencie

  • Hovädzie zadné 1 kg
  • Slanina 100 g
  • Cibuľa 300 g
  • Mrkva 300 g
  • Petržlen 150 g
  • Zeler 150 g
  • Nové korenie 5 ks
  • Celé čierne korenie 10 ks
  • Bobkový list 3 ks
  • Kryštálový cukor 2 PL
  • Plnotučná horčica 1 PL
  • Citrónová šťava 1 PL
  • Maslo 50 g
  • Smotana na šľahanie 200 ml
  • Vývar / voda 1 L
  • Ocot
  • Soľ

Postup prípravy

1

Časť slaniny nakrájame na plátky a vytopíme v hrnci na troche oleja. Mäso prešpikujeme zbytkom slaniny, vložíme ho do hrnca s vytopenou slaninou a sprudka zo všetkých strán opečieme..

2

Mäso vyberieme a do hrnca pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu, cibuľu, bobkový list a ostatné korenie (najlepšie do sitka na korenie, aby sme ho neskôr nemuseli pracne vyberať). Orestujeme do zlatova, pridáme cukor, skaramelizujeme, následne pridáme horčicu, šťavu z citróna, soľ, trošku podlejeme. Za stáleho miešania šťavu zredukujeme aby sa nám spojili chute..

3

K zelenine vrátime mäso, zalejeme vývarom a dusíme do mäkka.

4

Hotové mäso vyberieme, odstránime korenia, bobkové listy a plátky slaniny. Zmes rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme smotanu, trošku vývaru ak je omáčka hustá, dochutíme cukrom, soľou alebo citrónovou šťavou..

5

Mäso nakrájame na plátky a podávame s knedľou, ozdobené plátkom citróna, šľahačkou a brusnicami..

6

Dobrú chuť :-)